Kā pēc novākšanas no dārza ilgāk saglabāt gurķus svaigus

Svaigo gurķu sezona dārzā jau tuvojas, taču no mūsu ledusskapjiem zaļie dārzeņi, protams, nepazudīs. Tomēr sezona nemanāmi ātri beidzas, un gribās saglabāt gurķus ilgāk svaigus

Gan pašu audzētos, gan veikalā pirktos gurķus var saglabāt svaigus, ja zinām dažus noslēpumus. Starp citu, viena no metodēm ir diezgan neparasta un gandrīz aizmirsta (bet darbojas). Pamēģiniet vairākus paņēmienus un izvēlieties sev tīkamāko.

Kuri gurķu šķirnes glabājas vislabāk

Gurķi, kas nonāk lielveikalu plauktos, visbiežāk ir hibrīdi. Šīs šķirnes ir radītas tā, lai tās ilgāk saglabātos un nezaudētu pievilcīgu izskatu. Parasti tiem ir bieza tumši zaļa miziņa. Gaišus, maigus gurķīšus veikalā atrast ir liels retums, taču tirgū sezonas laikā tas ir iespējams. Tomēr tie glabājas sliktāk nekā tie, kurus lielveikali iegādājas no zemniekiem.

Ilgākai uzglabāšanai ideāli piemērotas ir sālīšanai paredzētās gurķu šķirnes. Tās nav agrīnās šķirnes un ir piemērotas audzēšanai atklātā laukā. Sālīšanas gurķus novāc regulāri, ļaujot tiem izaugt līdz vidējam izmēram. Plašāk par gurķu veidiem esam rakstījuši iepriekš.

Dārzkopji un specializēto resursu autori slavē šādas šķirnes par to izturību un lielisko glabāšanu: “Adam”, “Kybria”, “Alx F1”, kā arī universālās šķirnes un F1 hibrīdi.

Kā izvēlēties augļus

Svaigam gurķim jābūt stingram un vēsam, ar vienmērīgu miziņu bez plaisām un iedobēm. Pat nedaudz vītus augļus labāk nepirkt — tie ilgi neglabāsies, lai kādus paņēmienus jūs arī izmantotu. Īpaši uzmanīgi aplūkojiet gurķus, kas pārdoti uz paplātes zem pārtikas plēves. Nereti šķiet, ka produkts ir ideāls, bet pēc izpakošanas otrā pusē redzamas puves pazīmes.

Nedaudz piespiediet gurķi ar pirkstu — miziņa nedrīkst deformēties. Taču tā var nedaudz aptumšoties — tas nozīmē, ka auglim ir plāna un maiga miza. Ja gurķus pērkat sālīšanai, labāk izvēlēties vienāda izmēra augļus. Tā tie būs vienādi pēc garšas un vienmērīgi uzsūks marinādi. Pamēģiniet gurķi pasmaržot — labam būs svaigs un zāļains aromāts.

Noteikti apskatiet visus viena ražotāja (veikalā) vai pārdevēja (tirgū) dārzeņus — pēc citiem augļiem no tās pašas partijas var spriest, kā glabāsies konkrētā šķirne. Un mēs noteikti neiesakām ņemt gurķus bez kātiņa. Visticamāk, tas ir paviršas novākšanas pazīme. Gurķi bez kātiņa ātrāk sabojājas.

Kā sagatavot gurķus uzglabāšanai

Vispirms pārskatiet visus augļus un atdaliet svaigos, bet ar defektiem, piemēram, bez kātiņa vai viegli bojātos. Tos apēdiet vispirms, jo ilgi uzglabāt tos nebūs iespējams. Sagrieziet salātos ar citiem dārzeņiem, pievienojiet smūtijam ar zaļumiem un burkāniem, sāliet ātrajā marinādē, pagatavojiet “sistos gurķus” — jebkurš variants būs noderīgs. Pārējos — labos — gurķus atbrīvojiet no iepakojuma un nosusiniet ar salveti, ja tas nepieciešams. Mazgāt augļus nav vajadzīgs.

Ideāli uzglabāšanas apstākļi

Gurķiem patīk vēsums un mitrums. Istabas temperatūrā tie sāks vīst, lai gan veikalos tos ne vienmēr glabā ledusskapī. Ideāla gurķiem ir temperatūra ap 10–12 grādiem un mitrums 85–95%. Svaigiem gurķiem ir negaidīts konkurents — etilēns, gāze, ko izdala banāni, tomāti, melones un daži citi augļi un dārzeņi. To ir vērts atcerēties, izvēloties glabāšanas vietu. Neiesaka gurķus uzglabāt kopā ar tomātiem. Un tiesi to mēs parasti darām, vai ne?

Veidi, kā saglabāt gurķus

Pirmais no tiem – ūdenī. Šī metode vairāk piemērota sagrieztiem gurķiem. Ņemiet trauku ar vāku, ielieciet tajā gurķu šķēles, pārlejiet ar aukstu filtrētu ūdeni un aizveriet. Pēc tam ielieciet ledusskapī.

Olu baltuma apvalkā. Šeit gurķi vispirms rūpīgi jānomazgā un jānosusina uz dvieli. Atdaliet olu baltumus no dzeltenumiem un sakuliet tos ar putojamo slotiņu. Apsmērējiet katru gurķi tā, lai baltums to pilnībā pārklātu. Nosusiniet — ideāli, ja to var izdarīt vertikālā stāvoklī. Pēc tam gurķus baltuma apvalkā var likt ledusskapī vai kastē.

Lasi vēl: “Vai nu es, vai šis suns – izvēlies!” – vīrs izvirzīja ultimātu, nemaz nenojaušot, ka izvēle jau ir izdarīta…

Ledusskapī. Izdevums The Kitchn 2022. gadā veica plašu kulinārijas eksperimentu — tā autors izmēģināja dažādus gurķu uzglabāšanas veidus. Labākie bija divi, un abiem nepieciešams ledusskapis un zip-lock maisiņš. Pirmajā variantā jāieliek sauss, svaigs gurķis maisiņā kopā ar parastu tējkaroti. Tā auglis var glabāties gandrīz divas nedēļas. Otrā metode ir vienkāršāka: katru gurķi atsevišķi ietīt papīra dvielī, pēc tam ielieciet zip-lock maisiņā un novietojiet ledusskapī. Šādā veidā dārzeņi paliks svaigi nedaudz vairāk nekā divas nedēļas.

Smiltīs. Ņemiet māla podu ar vāku vai koka kasti, ielieciet tajā gurķus, pārberiet ar smiltīm (iepriekš vēlams tās labi izskalot). Vislabāk šādā veidā augļus glabāt pagrabā. Tiek solīts, ka tie saglabāsies vismaz trīs nedēļas.

Mucā. Viena no vecajām metodēm, kuru mūsdienās gandrīz vairs nelieto, bet var pamēģināt. Ņemiet koka mucu, izskalojiet to ar verdošu ūdeni, izklājiet dibenu ar mārrutkiem. Gurķi jāliek vertikāli, ļoti cieši cits pie cita. Var veidot vairākas rindas — starp tām ieklājiet mārrutku lapas. Kad muca pilna, cieši aizveriet ar vāku un noliekat vēsā vietā. Agrāk trauku nolaida auksta ūdens tilpnes dibenā.

Lasi vēl: Kāpēc kaķis skatās uz sienu, ņaud tukšumā un, šķiet, redz kaut ko tādu, ko tu neredzi

Virspusē virs etiķa. Šai metodei vajadzīgs katliņš un režģis, ko var ievietot iekšā, nepieskaroties katla apakšai. Ielejiet nedaudz etiķa (aptuveni pus centimetra slānī), uzlieciet režģi, uz tā novietojiet gurķus un aizveriet ar vāku. Glabājiet ledusskapī. Tā var uzglabāt apmēram mēnesi.

Vakuumā. Labs veids, kā uzglabāt sagrieztus gurķus (īpaši, ja tie sagriezti strēmelēs). Ievietojiet tos vakuuma maisiņā — ne pārāk cieši, lai varētu to aizlīmēt. Izsūciet gaisu ar vakuumētāju un aizveriet maisiņu. Glabājiet ledusskapī.

Aka. Vasaras māju saimnieki var pamēģināt gurķus glabāt šādi: ielieciet tos spainī, pārklājiet ar kokvilnas lupatu vai dvieli un nolaidiet akā tā, lai spaiņa dibens pieskartos ūdenim.

Kāpostā. Nedaudz piemirsta metode, diezgan efektīva, bet sarežģīta. Sagatavošanās jāsāk jau dārza sezonas sākumā. Stādiet gurķus un vēlos kāpostus vienā dobē. Augšanas laikā mazos gurķīšus jāieliek starp kāpostu lapām, lai vēlāk tie “iepakotos” kāpostgalvā. Ja ticēt atsauksmēm, šādā apvalkā augļi var glabāties līdz astoņiem mēnešiem.

Kā nevajadzētu glabāt gurķus. Gurķus nevajadzētu glabāt istabas temperatūrā — tie, visticamāk, nesaglabāsies ilgāk par piecām dienām. Tāpat gurķiem nepatīk sausums, augsta t,  tuvums citiem dārzeņiem, tiešu saules staru iedarbību. Uzglabāšanai izvēlieties tumšas, vēsas un mitras vietas.